Ovo je rodoslov dinastije Nemanjica. Osnivac prve srpske drzave Raska se zvao Sava Nemanjic. Majka mu je poreklom sa Zete, tj Crne Gore. Neka mi neko sad kaze da nije isti narod. 8)
Ovo je rodoslov dinastije Nemanjica. Osnivac prve srpske drzave Raska se zvao Sava Nemanjic. Majka mu je poreklom sa Zete, tj Crne Gore. Neka mi neko sad kaze da nije isti narod. 8)
Hvala Milojka. Ajde sad da vidim poznavaoce istorije sta ce da seru. Jebo vas onaj ko vas naucio istoriju . 8)
Mais on est le même peuple ! C'est ce que je dis depuis...Envoyé par STOJ_ILI_HEKLAM
beaucoup de temps...
Mozda je samo jebo a ne obucavo...Envoyé par STOJ_ILI_HEKLAM
![]()
U razdoblju od 1180. do 1190. godine Nemanja je ofanzivnom politikom, koristeći se teškoćama Vizantije (bugarski ustanak, krstaši), uspeo da znatno proširi srpsku državu. Na jugu je uspeo da osvoji Metohiju i Kosovo. Dalje proširenje došlo je pripajanjem niške oblasti, Dubočice, Vranja, Biničke Morave, zemalja istočno od Južne Morave i Reke. U isti red pada i prisajedinjenje oblasti između Zapadne i Velike Morave (Levač, Belica, Lepenica). Na zapadu Nemanja je osvojio Duklju sa primorskim gradovima (Ulcinj, Bar, Kotor) koju je na upravu predao sinu Vukanu. Pokušaji Nemanje i njegove braće Miroslava i Stracimira da osvoje Dubrovnik nisu urodili plodom. Tako je Nemanja uspostavio i učvrstio svoju vlast na teritoriji od Kotora do Sofije sa centrom u Rasu gde su stolovali srpski episkopi Jevtimije i Kalinik. Tokom svoje vladavine Nemanja je izdašno pomagao sveštenstvo, a iza sebe ostavio je velike zadužbine.
8)
Envoyé par Totalno Opicen
Ne znam. Znam da je meni profesor u srednjoj skoli spavao na casu. 8)
E evo, ja cu da pocnem prvi da serem...
Ako je bio osnivac dinastije, nije bio osnivac Srpske ili Crnogorske nacije momci... Imati jednog zajednickog monarha u to vreme ne znaci podticati iz istog naroda ili tadasnje, plemena...
Envoyé par sinisa015
Bas preterano seres Sinisa. 8)
E, jesi cuo da Oliver Stoun snima film o Ugu Čavezu? Jeboteeeeeee...Envoyé par STOJ_ILI_HEKLAM
![]()