Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 11 to 20 of 37

Thread: 9 godina od "humanitarne intervencije" NATO pakta

 1. #11
  Orlovi Power iloveyu's Avatar
  Join Date
  May 2005
  Posts
  1,220

  Default

  terramil, zašto ponovo isti tekst ???
  5. oktobar 2000. najcrnji dan u srpskoj istoriji

 2. #12
  Orlovi Lover terramil's Avatar
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  75019
  Posts
  650

  Default

  Quote Originally Posted by iloveyu
  terramil, zašto ponovo isti tekst ???

  posle sam video da je isti, ali treba da se zapamti, ako oces mogu da ga izbrisem.
  kosovo je srpsko, nije bitno ko je vecina.

  http://svetiivan.labrute.com

  http://kosovoisserbia.labrute.fr

 3. #13
  Star Orlovi Choup's's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  2,440

  Default

  Пре осам година је почела агресија НАТО-а на Југославију. Обично се под речју агресија подразумева 78 дана ракетирања и бомбардовања. Али да бисмо схватили право значење тих догађаја, потребно је, осим саме агресије коју многи зову и интервенција, анализирати како њене узроке тако и последице.

  Позадина агресије је свима добро позната. Средином деведесетих година Савезна Република Југославија је била једина земља у Европи која је одбила да уђе у НАТО и чврсто се придржавала политике пријатељских односа са Русијом. Такво различито мишљење се у “цивилизованој” Европи не опрашта.
  Повод за уплитање је брзо пронађен. У свакој већој земљи може се појавити напетост у међунационалним односима, посебно ако томе доприносе велике силе. Искуство Русије током последњих година то веома убедљиво доказује. У Југославији су за стварање конфликта одабрани односи између Срба и Албанаца у српској аутономној покрајини Косову и Метохији.

  Уз подршку западних обавештајних служби албански екстремисти су добили војну обуку, наоружање и новац. Све остало су биле финесе. Почели су напади на полицију, на Србе, на Албанце који нису хтели да се придруже екстремистима. Западна пропаганда је већ била у приправности и једва дочекала реаговање власти СРЈ да би их одмах оптужила за суровост. Онда се у подршку албанским терористима укључила тешка артиљерија Запада. Почела су уцењивања, притисци и циничне обмане. План наводе решавања кризе путем „преговора“ на, које је СРЈ пристала да учествује, Запад је одмах, још у току преговора у Рамбујеу (Француска), уз прећутну сагласност руских представника заменио нечим што је било потпуно неприхватљиво за Србе.

  Један од захтева је, између осталог, био улазак НАТО снага на Косово, али и њихово слободно кретање по читавој Југославији у форми “миротворачких” трупа. Влада Југославије је то, природно, одбила. Онда је Запад, који у потпуности контролише “светска” средства јавног информисања, дигао страшну галаму о одбијању југословенског руководства да испуни захтеве “међународне заједнице”. То је била прва, припремна етапа за каснију агресију. Сцена за оружану интервенцију је била припремљена.
  Све то је сада постало јасно. А тада су западни политичари, као превејане картарошке варалице, лажима о “суровостима Срба” одвлачили пажњу од правих мотива својих поступака. Исту стратегију Американци данас користе против Белорусије. Исту такву кампању дестабилизације доживела је и Молдавија чим су на изборима победили комунисти.

  Чињенице о злочинима НАТО-а су добро познате. Напоменућемо само главне. У интервенцији је учествовало 1.260 авиона и 31 ратни брод НАТО-а. Укупно је извршено 35.000 борбених летова и употребљено неколико хиљада крилатих ракета. На Југославију је бачено 80.000 тона експлозива, што је 5 пута јаче од атомске бомбе бачене на Хирошиму. Коришћене су најварварскије врсте наоружања као што су касетне бомбе и муниција са осиромашеним уранијумом која је свим међународним конвенцијама строго забрањене. Погинуло је више од 2.000 цивила и око 6.000 њих је рањено. Порушене су на стотине болница, школа, обданишта, мостова и више хиљада стамбених објеката.
  Али, све то није прошло некажњено. Иако слабо наоружана застарелим ПВО наоружањем Југословенска војска оборила је више десетина авиона, хеликоптера и беспилотних летелица НАТО-а, укључујући најсавременији авион - ”невидљиви” Ф-117. Губици НАТО-а би били далеко већи да се Јељцинова Русија није фактички укључила у блокаду нашег јединог савезника у Европи, одбивши да Југославији испоручи савремене системе ПВО, иако је то могло драстично да измени ток догађаја. Ствар је у томе што су Европљани и Американци још од колонијалних времена навикли да некажњено убијају цивиле, док се панично боје сукоба са одлучним и добро наоружаним противником. Довољно је сетити се Вијетнама.
  Узгред, већ ових дана, чим су град Тетово у Македонији напали албански терористи, цео батаљон немачке војске који је ту био лоциран, одмах је побегао што даље од попришта сукоба.

  А тада, 1999. године, флота НАТО-а је Југославију гађала крстарећим криилатим ракетама са безбедног растојања у Средоземном мору, а автијација НАТО-а је вршила ракетирања и бомбардовања са висине преко 5 км и са великог растојања - ван радијуса дејства ПВО војске Југославије. Стратези НАТО-а се ипак нису одлучили за копнену операцију, јер су били веома забринути за драгоцене животе својих војника. То што је при таквом начину ратовања гинуло на хиљаде цивила, “хуманисте” из НАТО-а није нешто нарочито бринуло.

  Почетком јуна, када је постало јасно да бомбардовање није и неће сломити отпор Срба, Јељцин је опет одиграо злокобну улогу у судбини Југославије. Владајућа групација коју је представљао госп. Черномирдин подржала је ултиматум Запада руководству Југославије. Резолуција 1244 (1999) Савета безбедности УН, која је фактички утврдила резултате агресије, представљала је резултат тог руско западног договора.
  Чак и у тој резолуцији било је ипак неколико чланова који су могли допринети разрешењу конфликта на Косову и Метохији: утврђивањем ниво аутономности Косова и Метохије као саставног дела Југославије, признавање неопходности повратка југословенске војске, полиције и царинске службе на територију покрајине, што би фактички очувало суверенитет Југославије али и Албанцима дало велики степен аутономије. Али Запад је ишао на превару па су управо због тога резолуцију 1244 СБ ОУН коју су они донели почели да крше већ наредног дана после њеног изгласавања.

  Одмах после повлачења југословенске војске са Косова и Метохије и уласка западних "миротвораца", у покрајини је почело дивљачко пљачкање и убиства Срба и неалбанског становништва уопште. Стотине хиљада људи су биле принуђене да побегну ван граница Косова и Метохије. Наравно, "цивилизовани" Запад тај покољ који се одигравао наочиглед десетине хиљада његових војника на Косову и Метохији, није сматрао за ратне злочине. Није учињено ништа да би се прекинуло са тим покољем. Зато се британски генерал Џексон, који је тада командовао КФОР-ом и шеф мисије УНМИК-а Б. Кушнер (Француска) у потпуности могу сматрати саучесницима масовних убистава и етничког чишћења.

  НАТО и албански терористи у савезу заједно
  Хашим Тачи, садашњи министар иностраних послова француске Бернард Кушнер (у оделима) Британски генерал Робертсон, Агим Чеку и Весли Кларк командант НАТО- а
  Но и поред свега тога циљеви агресије нису у потпуности остварени. Југославија је почела да се обнавља веома брзим темпом. Тада је Запад отпочео трећу етапу агресије. У први план су опет изашле економске уцене, политички и пропагандни притисци. Србима су почели да намећу мисао да су економски проблеми и међународна блокада изазвани искључиво останком на власти председника Милошевића.

  Истовремено су у прозападну "демократску" опозицију упумпане десетине милиона долара од којих је створен моћан систем антивладиних листова и телевизијских станица. Све је то, наравно, пропраћено хором оптужби за гушење слободе говора, иако су власти контролисале само 3 велика листа и неколико главних телевизијских станица.
  Економска блокада, пропагандни притисак и природни замор становништа од десетогодишње неравноправне борбе са Западом морали су се одразити на ситуацију. На септембарским изборима, а затим и на децембарским прошле године, на власт је дошла прозападна опозиција. Многима се учинило да би се на томе могли зауставити. Тим пре што је Запад тврдио да је његов главни циљ - одлазак С. Милошевића са власти. Али, агресија Запада се наставља. То је већ њена четврта етапа, чији је циљ потпуно уништење патриотски опредељених снага у Србији које се залажу за пријатељске односе са Русијом.

  Појавио се и нови инструмент за уцене - Међународни суд за ратне злочине у бившој Југославији који је под потпуном америчком контролом. Госпођа Дел Понте, која се веома пробирљиво борила са корупцијом у Русији (против Бородина је покренута истрага, а против Березовског и Гусинског није), сада је отпочела лов на српске лидере. На Западу траже од целог света "владавину права". Али сами се поводе за једноставним принципом "закон свако преокреће како му дуне". Међународни суд је оптужио за ратне злочине С. Милошевића и неколицину других лидера Југославије. Значи да председник земље - жртве агресије заслужује осуду, а лидери земаља-чланица НАТО-а, који су отпочели крваву агресију и лидери албанских терориста - невини су као анђели. Тако изгледа то „добро“, „самостално“ и „правично“ западно "правосуђе"!
  Тадашњи Садашњи председник СРЈ и садашњи председник Владе Србије В. Коштуница изјавио је да неће изручивати своје држављане и земљаке инквизиторима у Бриселу и Хагу. Али притисак на њега, Југославију некад и Србију данас, уопште и даље је веома јак. Американци, који су пре тражили само одлазак са власти С. Милошевића касније захтевају његово изручење Хашком суду. Они отворено уцењују Србе изјављујући да ће дати економску "помоћ" од 100 милиона долара (и то пошто су САД направиле штету од више десетина милијарди долара!), само у случају да С. Милошевић буде ухапшен.

  Истовремено, у Европи сада полако почињу да схватају шта су учинили на Балкану. Испоставило се да су последице агресије много теже него што се то претпостављало 1999. год., када се одлука о интервенцији доносила уз хистеричну пропаганду о "злочинима Срба". Потом је испало да ни о каквим злочинима нема ни говора. Али су зато земљу која је цветала претворили у рушевине, отеравши у смрт на хиљаде њених становника.
  "Цивилизовани" Европљани сад изгледају као праве будале. Извести крвопролиће у центру Европе коме се не види крај - то треба умети. Европа скупо плаћа своје пријатељство са САД. Као да многима од почетка није било јасно да су, ескалирајућим конфликтима на Балкану, Американци желели да ослабе Европу, организују одлив капитала у САД, нанесу ударац јединственој европској валути. По свој прилици у свему томе су успели. Али су успут из боце пустили духа албанског екстремизма и сада је немогуће вратити га назад. Пошто су изгубили на локалним изборима у октобру 2000. год. на Косову и Метохији, лидери екстремиста немају више шта да изгубе. Они могу да се ослоне само на насиље, на шта су, уосталом, већ навикли. Осетили су укус победе (ушли су на Косово и Метохију као прирепак НАТО трупа), добро су наоружани, имају велике приходе од трговине дрогом, белим робљем… имају и паравојне формације, командне структуре, као и националне циљеве.

  Обратимо пажњу на занимљиву ствар. Интервенција Албанаца у Македонији почела је управо онда када су се у САД појавили знаци озбиљних економских потешкоћа, када је почео да пада курс долара, а на берзи се појавили знаци могућег краха. И управо тад (каква коинциденција) Албанци упадају у Македонију. У Европи нагло расте напетост, капитал опет стреми у САД. Укратко, све је исто као и 1999. године. И режисери су, могуће, исти - Американци. Али, док Европа покушава на све могуће начине да избегне конфликт са Албанцима, НАТО је сад у веома непријатној ситуацији. Све су шансе да ће морати да учини исто оно због чега су жели да суде С. Милошевићу - тј. да примене силу против албанских екстремиста. Они ће, природно, да се бране. Наставиће се спирала насиља али Постаће и очигледно
  "Sjutra jeste lijep Vidovdanak,
  Vidjecemo u Polju Kosovu
  ko je vjera, ko li je nevjera!"

 4. #14
  Star Orlovi Choup's's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  2,440

  Default

  NEMA STRAHA-SAMO PREZIR !
  SRBIJU UKUCAVAJU BOMBAMA
  NA KRST SOPSTVENE ZEMLJE.
  BEOGRAD GORI NA KRSTU
  SVOJIH REKA.

  MATIJA BEĆKOVIĆ
  LUDILO JE DOŠLO DO PUNOG IZRAŽAJA!


  Žrtve smo osionog ponašanja onih koji su pred istorijom odgovorni da stvaraju bolji i lepši svet, a postali su najveći zločinci. Normalan čovek u ovim trenucima ostaje bez reči..

  SVETOMIR ARSIĆ-BASARA-vajar
  U OVOM trenutku nema te bombe koja nas može uplašiti! Mi smo svi zajedno, sjedinjeni u jedno jedino patriotsko biće. Naš fitilj trpljenja i hrabrosti duži je od svake njihove sile. Žalim Ameriku što je predstavlja čovek koji nema kredibilitet ni kao ljudsko biće, ni kao muškarac, ni kao političar!

  MIRA STUPICA
  “NATO “ AGRESIJA

  RAT na kraju XX veka, na kraju drugog milenijuma , i to rat u Evropi-tome se malo ko nadao. A u tom ratu , kakav do sada nije viđen niti vođen, najveća sila sveta, S A D , kojima pomaže 18 ostalih ponajbogatijih zemalja , sve u svemu oko 500 miliona ljudi , napala je 24. marta 1999. G. u 20.38 časova našu zemlju.
  U agresiji je učestvovalo 10 zemalja sa 1.100 aviona i najsavremenijom vojnom tehnikom. Bilo je obavljeno 25.200 borbenih letova, i bačeno je 25.000 tona eksploziva.
  Pored neposrednih učesnika, u agresiji je posredno učestvovao i veliki broj drugih zemalja ,koje su na raspolaganje stavile svoje teritorije, vojnu opremu i instalacije-ALBANIJA, HRVATSKA, SLOVENIJA, BOSNA I HERCEGOVINA, BRJ MAKEDONIJA, MAĐARSKA,BUGARSKA,RUMUNIJA.
  NATO nije birao svoje žrtve. Stradali su deca, žene, starci, novorođenčad i porodilje,bolesnici na dijalizi, izbegličke kolone, novinari, zemljoradnici na poljima,prodavci ma pijačnim tezgama,putnici u autobusima i vozovima, prolaznici na mostovima. Razorene su i teško oštećene stambene zgrade, čitave stambene četvrti, porušeni mostovi i nadvožnjaci, putevi i železničke pruge, rafinerije nafte i privredni objekti,televiziski i radio releji i repetitori, pokidane telefonske mreže.Brojne zdravstvene i vaspitno-obrazovne ustanove, kulturni objekti, crkve, manastiri, groblja...
  Uništavani su izvori energije i prenosnih energetskih sistema što je delovalo na potpuni prekid u snabdevanju električnom energijom i vodom, i izazivalo pravu humanitarnu katastrofu.
  Od ukupnog broja ubijenih civila 30% su deca, a procenat povređene dece u bombardovanju je veći od 40%.Bombardovanjem je ugroženo i oko 120.000 porodilja.Oko 1,300.000 učenika osnovnih i srednjih škola, za vreme bombardovanja je lišeno pohađanja nastave.Deca , a i citavo stanovništvo je bilo izloženo svakodnevnim stresovima zbog bombardovanja,neprekidno i danju i noću, što je prouzrokovalo traume i psihičke poremećaje.
  "Sjutra jeste lijep Vidovdanak,
  Vidjecemo u Polju Kosovu
  ko je vjera, ko li je nevjera!"

 5. #15
  Star Orlovi Choup's's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  2,440

  Default

  24. MART

  PRVI UDAR na zgradu Javnog stanbenog preduzeća u Prištini ;
  JEDAN od prvih projektila pao je u blizini OŠ"Svetozar Miletić" u Novom Sadu.
  Stanovnici glavnog grada po prvi put posle više od pola veka opet u skloništima.
  PVO u stalnoj akciji-opasnost vreba neprijateljske pilote.
  Bombe su bačene i na fabriku poljoprivrednih aviona u Pančevu.
  MOČNIM projektilima na male kuće u Čačku.


  26. MART


  POGOĐENO je hemijsko skladište u blizini Sremćice i skladište goriva u Lipovici.
  Lipovička šuma gorela do ranih jutarnjh sati.
  Raketirano vikend naselje u Užicu.
  U PANČEVU pogođena " Utva " i velika materijalna šteta na okolnim zgradama.
  POGOĐEN repetitor lokalnih radija i TV stanica "Bukulja"  27. MART


  ZAPALJEN automobil ispred Američke ambasade u Skoplju.

  GRAĐANI oblepili Spomenik zahvalnosti Francuskoj natposima:" Francuzi, izdali ste prijatelje".


  28. MART

  OPET Osnovna škola "Svetozar Miletić" u Novom Sadu.

  U KRAGUJEVCU protest radnika "Zastave".

  PROTIV avionska odbrana Vojske Jugoslavije kod BUĐANOVACA oborila ponos američke vojske , F-117 a stel.
  " IZVINITE , NISMO ZNALI DA JE NEVIDLJIV"-odgovor našeg naroda.

  FABRIKA bele tehnike"Sloboda" u Čačku pogođena sa pet projektila. (kao vojni cilj ).Pet hiljada ljudi ostalo bez posla.


  30. MART

  PRIŠTINA: Zgrada dečje zubne ambulante delom izgorela i potpuno je uništena sala za hirurgiju


  31. MART

  PRIPADNICI Prištinskog korpusa VJ uhapsili tri američka vojnika.

  Potpuno oštećen Dom zdaravlja u PRIŠTINI-zubno odeljenje.

  1. APRIL

  SRUŠEN stari Varadinski most koji je podignut između 1921. i 1928. godine koji je povezivao Novi Sad i Petrovaradin.Most je srušen celom dužinom. Rušenjem mosta prekinut je dovod vode za ove delove grada i prekinut rečni saobraćaj. U bombardovanju je oštećen Vojvođanski muzej, , OŠ " Đorđe Natošević", zgrada Filozofskog fakulteta, krov samostanske crkve Svetog Juraja, Muzej grada Novog Sada i mnogo okolnih zgrada.
  Istog dana u 05,o5 sati ,granatiran je i oštećen most preko reke Dunav, na putu Beograd-Novi Sad, kod Beške-Inđija, i oštećena betonska konstrukcija u dužini od 4,5 metara.

  U UŽICU Momčilo Radović iz sela Katušnica za rođedan "dobio bombu".

  2. APRIL

  SELA Mala I Velika Grabovica -vojni objekti.

  U Leskovcu -velika šteta.

  Sa tri projektila je direktno pogođeno selo Nogovac, kod Orahovca-Poginulo 11 lica,petoro teže povređenih.Oštečeno 15 kuća.

  U opštini Kuršumlija projektilima na selo Samokovo.


  3. APRIL


  PRVI put bombardovan centar Beograda.Oštečene zgrade Saveznog i Republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova u Ulici kneza Miloša u samom centru Beograda.

  Vatrogasci do jutra gasili požar u zgradi Saveznog MUP-a. OŠTEČENO porodilište u Višegradskoj, majke i tek rođene bebe evakuisane.
  U raketiranju zgrada policije naneta velika šteta okolnim stambenim zgradama.

  SFOR minirao prugu Beograd-Bar i mučki ubio čuvara.

  Oko 19,50 sati sa 3 projektila pogođen je i srušen "Most slobode" u Novom Sadu, koji ga je povezivao sa Sremskom Kamenicom.Pet lica je zadobilo teške telesne povrede , a tri lakše..Most je bombardovan usred bela dana.

  Oko 20,05 sati,gađan je most " 25. maj" na Dunavu,koji se nalazi između Bačke Palanke i Iloka i oštećena pešačka staza 4x2 metara.

  Dom zdravlja u ĐAKOVICI -neupotrebljiv zbog štete koje su nastale dejstvom avijacije.

  4. APRIL

  POGOĐENA toplana na Novom Beogradu u bloku 70.

  RAZRUŠENO skladište "Jugopetrola" u Smederevu sa dva avi-projekila i jednom krstarećom raketom "Tomahavk ".

  Četiri avio rakete su u 23,15 sati, pogodile most na magistralnim putu Kosovska Mitrovica-Ribariće u ataru sela Jezgrovići-Tutin i potpuno ga uništila.


  Dve granate su u 23,25 sati, pogodile most u Biljanovcu, na magistralnom putu Raška-Kraljevo i znatno ga oštetile zbog čega je prekinut saobraćaj na ovoj deonici.
  U Novom Beogradu u 04,30 sati , sa 3 projektila pogođena je zgrada toplane-rezervoari za gorivo beogradskih elektrana.Direktno je pogođeno 6 rezervoara za gorivo.Izgorela je i crpna stanica i pretakalište za gorivo na reci Savi.Poginuo je čuvar.

  U 02, 00 sati sa dva projektila pogođeno je skladište naftnih derivata u mestu Bogutovac-Kraljevo.Teže su oštećeni objekti u krugu skladišta.
  Oštećena je i železnička stanica , OŠ "Đura Jakšić" i 20 porodičnih kuća.Povređena su 3 lica.


  U o4,30 sati sa 2 projektila pogođeno je postrojenje Rafinerije nafte u Pančevu.U napadu su izgubili život dvoje ljudi, dok su teške telesne povrede, opasne po život, zadobila 2 radnika a dvojica lakše
  .Pored ogromne materijalne štete, došlo je do stravičnog zagađenja životne sredine u Pančevu i okolini, čije će se posledice , tragićno osećati u sledećim decenijama, s obzirom da je atmosfera zagađena materijama koje imaju kancerogeno i mutageno dejstvo.
  Stanovništvu su naneti akutni duševni bolovi i velike patnje , a ljudi će sa strepnjo razmišljati o mogućem oštećenju svog zdravlja, koja mogu nastupiti posle dužeg vremenskog perioda.
  "Sjutra jeste lijep Vidovdanak,
  Vidjecemo u Polju Kosovu
  ko je vjera, ko li je nevjera!"

 6. #16
  Star Orlovi Choup's's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  2,440

  Default

  5. APRIL


  OŠTEĆENA pruga u selu Vitanovac kod Kraljeva.

  Zgrada zdravstvenog centra u ALEKSINCU je potpuno uništena.


  U ALEKSINCU "greškom po civilima". NATO ubio 17 ljudi.-Divljački napad na rudarsku varošicu.Rakete po srcu grada.  U ALEKSINCU -u 21,40 sati,sa 5 projektila pogođen je centralni stambeni kvart. Poginulo 7 lica, a više od 40 ljudi povređeno, mnogo kuća oštećeno. Oštećeni i objekit preduzeća "Angrokolonijal" i "Empa" kao i zgrada Doma zdravlja i Hitne pomoći

  JOŠ jednom bombardovana već uništena fabrika "Sloboda" iz Čačka.
  SRUŠEN DOM vazduhoplovstva u Zemunu-arhitektonska lepotica.
  BOMBAMA po OŠ "Marija Bursać"na beogradskoj Zvezdari.
  .
  U Vranju dva projektila pala u neposrednu blizinu autobuske stanice.Poginula 2 lica , a 15 lica je povređeno.Jedan projektil je potpuno uništio više stambenih objekata.

  U 22,15 sati, u Novom Sadu, sa 2 projektila pogođen je i oštećen betonski železnički most na reci Dunav, koji spaja Novi Sad i Petrovaradin.Most je pogođen u predelu prvog segmenta i oštećen je pružni kolosek u dužini od 30 metara. Tom prilikom je sa 2 projektila pogođeno postrojenje"Gorivo 2" i kompleks proizvodnje maziva u Rafineriji nafte .

  U 22,30 sati, na područje opštene Loznica avionska bomba je pogodila čeličnu konstrukciju releja na planini Gučevo,koji je smešten na protivgradnom poligonu.(bombardovan je i 27. 03. ) Srušeni su objekti Republičkog hidrometeorološkog zavoda Beograd.


  U Nišu u 0,35 sati, jednim projektilom je pogođen krug fabrike duvana "Din". Pogođen je magacin duvana sa preko 800 tona fermentisanog duvana.
  Veći deo zgrade je potpuno uništen.Oštećeni su i ostali objekti u krugu fabrike.
  Usled eksplozije došlo je do oštećenja i :Mašinsko -tehničke škole, Mašinskog, Građevinskog i Elektronskog fakulteta, kao i mnogih objekata u blizini.Oštećena je i pruga blizu glavne železničke stanice.
  Hemijska industrija "Milan Blagojević" u Lučanima gađana je sa 10 projektila.Pogođen je pogon "Sferični barut" koji je uništen. ( 6. 04. u dva navrata je izvršen ponovni napad , kao i 8.o4. kada je gađana sa 5 projektila. Uništena su 4 objekta. Znatno je oštećeno i oko 200 porodičnih kuća..

  U 02,10 sati, raketiran je objekat NIS "Jugopetrol"-Kosmet Priština.
  6. APRIL

  KURŠUMLIJA- Oštećen drumski i železnički most na Toplici.

  Raketiran je most za drumski saobraćaj na reci Ibru u mestu Brvenik-Raška. Uništeno 20 metara površine mosta.Oštećen je i veći broj porodičnih kuća kao i visoko naponska mreža i trafo stanica.

  JOŠ jednom bombardovana već uništena "Sloboda" iz Čačaka.

  PORUŠENE kuće -godinama građeno, uništeno za jednu noć-Čačak.

  U Dubinju i Sjenici u 21,45 sati, prilikom granatiranja po principu " tepih bombardovanja" pričinjena su znatna oštećenja na civilnim objektima.Teško je oštećena upravna zgrada DP PIK "Pešter" u Dubinju , sa mlekarom i smeštajnim objektima za radnike i stambene zgrade. Potpuno su prekinuti telefonski i elektro kablovi, podzemni kablovi za snabdevanje strujom,kao i vod na dalekovodu.

  U Podgorici u 9,00 sati , u raketnom napadu oštećene su zgrade Seizmološkog instituta,osiguravajućeg društva i sportska hala.

  Sa 5 projektila u 03.30 sati, pogođena je pruga Kraljevo -Lapovo, u naseljenom mestu Vitanovac. Kolosek je oštećen u dužini po 150 m. , a usred eksplozije naneta je veća količina zemle na obližnji magistralni put, usled čega je došlo do zastoja u saobraćaju.

  Bombardovan predajnik RTS-a na Crnom Vrhu,SO Jagodina.

  U selu Mala Kruša-Prizren , sa 2 rakete je pogođen objekat skladišta Savezne direkcije za robne rezerve.Oštećeno je i više porodičnih kuća.

  U selu Devet Jugovića u 23,25 sati bombardovano je skladište goriva "Beopetrola".

  7. APRIL


  RAKETAMA po okolnim čačanskim selima.

  Dom zdravlja u LUČANIMA -ČAČAK je onesposobljena za upotrebu.

  UNIŠTENA rafinerija Naftne industrije Srbije u Novom Sadu,sa više projektila pogođen je rezervoar kerozina Naftagasa iz Novog Sada u blizini Čonoplja -Sombor.

  PRIŠTINA JE BOMBARDOVANA u više navrata-dvestotine porodica ostalo bez kuća. U 00,40 sati , sa tri rakete gađana je zgrada glavne pošte i okolni objekti , u samom centru grada.Zgrada pošte je potpuno uništena, a život su izgubila 4 lica.Prilikom raketiranja centra Prištine oštećene su i zgrade Narodne banke, Udružene kosovske banke i bivše Pokrajinske skupštine u kojoj je smešteno Izvršno veće Kosova. Potpuno je uništena zgrada Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i veći broj privrednih i trgovinskih objekata.
  UNIŠTENO više od sto grobnica na pravoslavnom groblju u Prištini.

  RAZORENA Administrativna monumentalna zgrada u NEMANJINOJ broj 9 u najužem centru Beograda-najteže je stradalo istočno krilo, koje je potpuno vertikalno razoreno, sprat po sprat, a uništen je i enterijer objekta.


  8. APRIL

  U KRUŠEVCU srušen most kod Jasike.

  NA ZLATIBORU je u 04,10 sati, srušen predajnik "Tornik".
  SRAVLJEN je sa zemljom sportski centar "Čigota" na Zlatiboru i troje ljudi je ubijeno. Projektil je pogodio i ugostiteljski objekat namenjen za smeštaj dece i potpuno ga uništio, kao i objekat za izdavanje ski opreme i ambulantu.

  ISPALJENO više od 20 projektila na Kraljevo i okolinu.

  Potpuno uništeno istureno odeljenje OŠ " ĐURA JAKŠIĆ "-KONAREVO u selu BOGUTOVCU.  U ĆUPRIJI, u vremenu od 00,42 do 00,50 sati, prilikom bombardovanja,uništeno je i zgrada oštećeno više stambenih i porodičnih kuća. Povređena su tri lica , dok je jedna osoba preminula. Mesto bombardovanja je kasarna u Ćupriji i sve okolne zgrade,kao i zgrade u glavnoj ulici .Oštećene su i elektrodistribucija, sportska hala, upravna zgrada preduzeća "Usluga".
  U Bogutovcu sa 22 avio bombe pogođeno je skladište AD "Beopetrol"-Beograd u opštini Kraljevo.Pored oštećenja skladišta , došlo je i do oštećenja i 21 porodične kuće.


  9. APRIL


  KRAGUJEVAČKA " ZASTAVA" pogođena sa 6 projektila.
  OD BOMBI povređeno više od 120 radnika koji su štitili "Zastavu".
  Sa 2 projektila pogođen je objekat PJ "Montaža" i DD"Zastava automobili" i potpuno je uništeno odeljenje montažne trake vozila "Jugo", dok su ostali pogoni teško oštećeni.
  Sa po jednim projektilom pogođeni su objekti "Lakirnice", "Kovačnice", "Zastava energetike", gde su pojedini pogoni potpuno uništeni kao i ceo objekat "Zastava-privredna vozila". Usled eksplozije oštećena su 64 civilna objekta u centru grada.
  OŠTEĆENE kragujevačke kuće u naseljima Pivara i Palilula.

  UNIŠTEN repetitor na Crnom vrhu.

  NOVOSAĐANI moraju skelom do Petrovaradina.

  U selu Osečenica-opština Mionica, u 01,55 sati, u bombardovanju je oštećeno 14 porodicnih kuća.


  U 01,00 sati , pet projektila je ispaljeno na selo Pričevica, opština Valjevo,i palo u zaseok "Boškovići".


  Srušena zgrada repetitora RTS-a na Golešu-Priština.  U 00,48 sati,sa 6 projektila su gađane instalacije NIS "Jugopetrol" u Smederevu. Sa 5 projektila pogođeni su rezervoari sa naftom i naftnim derivatima, usled čega je došlo do požara većih razmera. Pričinjena je ogromna materijalna šteta i oštećeno i 30 civilnih objekata van kruga.Bili su ugroženi i vodovod, pijaca i dr. privredni objekti.
  "Sjutra jeste lijep Vidovdanak,
  Vidjecemo u Polju Kosovu
  ko je vjera, ko li je nevjera!"

 7. #17
  Star Orlovi Choup's's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  2,440

  Default

  11.APRIL

  PORUŠENE gotovo sve kuće u Merdarima ,opština Kuršumlija, a stradalo i susedno selo Mirovac. Na selo je ispaljen 21 projektil, kao i kasetne bombe. Poginulo 5 seljaka , među njima i jedanaestomesečna Bojana Tošović. Marija Tošović ostala bez deteta i muža. Prilikom raketiranja oštećen je magistralni put Prokuplje-Podujevo, kao i deonica pruge Prokuplje-Podujevo.
  U 04,00 sata, prilikom raketiranja u blizini sela Samaila, opština Kraljevo,pričinjena su velika oštećenja na civilnim objektima i OŠ "Petar Nikolić".
  U 04,30 sati, jedna raketa je pogodila i selo Turekovac, opština Leskovac.
  RAKETE na centar Niša.Pričinjene ogromne materjalne štete i ljudske žrtve.
  BOMBARDOVAN aerodrom Slatina u Prištini. Potpuno su uništene upravna i pristanišna zgrada.

  12. APRIL

  DRUGI napad na rafineriju u Pančevu oko 2.30 .Zapaljeno skladište goriva.

  SRUŠENA gradska toplana u Kruševcu.

  ISPALJENA TRI projektila na "14. Oktobar" u Kruševcu.

  KOD GRDELICE pogođen međunarodni voz Beograd-Solun sa 2 rakete. 2 vagona su potpuno uništena, a ostali znatno oštećeni.Poginulo je 9 lica. Njihova tela su ugljenisana.Četvoro putnika se vode kao nestali .Prilikom ovog napada iskidana je pruga u dužini od 15m ,zbog čega je obustavljen saobraćaj. Oštećen je i telefonski kaoksilni kabl, tako da je prekinut PTT saobraćaj prema južnom deluSrbije, Makedoniji i Grčkoj.

  U noći je bombardovana Priština i neposredna okolina
  .Oštećena autobuska stanica.

  U 11,40 sati, sa dve rakete pogođen je i oštećen"Sarajevski most" koji se nalazi na putu Leskovac-Vranje, na udaljenosti 12 km od Leskovca.

  U 17,00 sati, na putu Đakovica-Ponoševac, bombardovan je tzv "Efendin most", koji je znatno oštećen.Pored mosta je pronađena kutija sa 15 neaktiviranih kasetnih bombi.

  U Uroševcu sa jednom bombom pogođen je voćnjak "Plantaže".

  Sa 6 projektila gađano je selo Rznić-Dečani.Pogođeni su civilni objekti, koji su znatno oštećeni,među kojima i zadružna farma.

  U 22,5o sati, jedan projektil je pogodio krug NIS Rafinerija nafte u blizini naselja Šangaj u Novom Sadu, a drugi je eksplodirao u blizini OŠ "Veljko Vlahović" i oštetio zgradu mesne zajednice, predškolsku ustanovu i veći broj porodičnih kuća .


  13. APRIL

  BOMBE pale i na kraljevačko selo Samaila.

  U oo,40 sati, sa 3 projektila je pogođen most na reci Ibar, na magistralnom putu Kraljevo -Raška, u mestu Biljanovac, zaseok Lučica-Raška. Načinje je krater na kolovoznoj traci .U eksploziji je pogođeno 30 porodičnih kuća.

  POGOĐEN železnički most na Bistrici-Nova Varoš.

  RAZORENA satelitska stanica "Jugoslavija" u selu Prilike-Ivanjca.

  U 00,40 sati, sa 4 rakete pogođen je objekat hotele "Bačište", koji se nalazi u Sunčanoj dolini" na području Nacionalnog parka Kopaonik. U požaru je potpuno izgoreo hotelski kompleks površine od 467 m kvadratnih i 5 objekata "Baćija"za smeštaj gostiju površine od 275 kvadratnih m. Ispred hotela je palo i više od 100 kasetnih bombi sa kumulativnim dejstvom. Oštećen je i objekat hotela "Putnik".

  U Prištini je bombardovana autobuska stanica, fabrika"Plastika" u naselju "Kupusište" i skladište NIS "Jugopetrol".Jedan projektil je pao i eksplodirao u naselju "Dardanija".Ponovo je pogođeno pravoslavno groblje i radio-relejni uređaji "Telekoma" na Gazimestanu u selu Orlović.

  Krstarećom raketom , ponovo pogođeni objekti NIS "Jugopetrol" u SMEDEREVU.


  14. APRIL

  U 00,28 sati, sa 2 projektila gađan je železnički most na pruzi Beograd-Bar, preko limskog jezera,u Bistrici-Nova Varoš.Most je znatno oštećen i nije upotrebljiv.Prekinuti su provodnici na dalekovodu u blizini mosta, a Prijepolje je ostalo bez telefonskih veza.

  ĐAKOVICA: U vremenu od 13,30 do 15,30 sati , na putu Đakovica-Prizren, kod sela Madanaj i Meje, u tri navrata, bombardovana izbeglička kolona Albanaca povratnika uglavnom žena, dece i staraca ,koji su se vraćali svojim kućama vozilima,traktorima i zaprežnim kolima.-pobijeno 76 ljudi.Spržene čitave porodice.
  Sa 5 projektila su pogođeni objekti Holding-korporacije "Krušik" u Valjevu. Uništeno je 4 objekta i povređeno 6 radnika. U eksploziji je oštećen veči broj stambenih objekata u Valjevu ,Medicinski centar, Srednja poljoprivredna škola, benzinska pumpa, objekat železničke stanice i veliki broj zanatskih i ugostiteljskih objekata.

  Institut za štitnu zljezdu i metabilizam " ČIGOTA"-ČAJETINA-potpuno je uništena kuća Sportsko -rekreativnog centra " TORNIK ".  15. APRIL

  Od 1,30-4,30 sati u najžešćem bombardovanju Rakovice, Manastir Rakovica je pretrpeo niz novih oštećenja.
  Oštećen je i veliki broj civilnih objekata-DP"Jugostroj", Beogradska pekarska industrija, DP "Rekord", i još oko 6 preduzeća,kao i crkva "Vartolomej i Varnava",zgrada opštine, Centar za kulturu i obrazovanje, Robna kuća"Beograd"nekoliko škola i obdaništa, hoteli ,Dom zdravlja i veliki broj stambenih objekata.

  Sa 7 projektila gađano je područje opštine Kuršumlija.
  Tri projektila pogodila su most na ušću reke Kosanice u reku Toplicu, u selu Pepeljevac, na putu Prokuplje-Priština.Most je delimično oštećen i nije u funkciji.

  U 00.35 sati, jednim projektilom je pogođen most na reci Moravi u selu Jasika-Kruševac, koji se nalazi na regionalnim putu Belušić-Blace.Usled oštećenja mosta saobraćaj je obustavljen.

  U dva navrata je raketiran most na reci Dunav, koji spaja Smederevo i Kovin.Most je srušen u dužini od 90 m .Oštećeni su i objekti: BBP "Beograd", PJ "Gramid" separacija ,JKP "Vodovod" i ekonomat Okružnog zatvora u Smederevu.
  Bombardovan je repetitor RTS-a na Torniku, koji je znatno oštećen.

  U 01,10 sati , sa 2 projektila gađan je repetitor BKT-a Srbije na planini Jagodnji,na visu zvanom "Kula košutnja stopa" u ataru sela Kržava,-Krupanj.Oštećene 4 platforme sa antenema i 2 sprata objekta, kao i kompletna oprema repetitora.

  U 00,15 sati, raketiran je TV predajnik "Ovčar", na brdu iznad Čačka. Predajnik je znatno oštećen, kao i zgrada u blizini.

  U dva navrata su raketirani objekti fabrike "14 oktobar"u Kruševcu.Gađani su objekti za proizvodnju rudarske opreme i i fabrika mašina koja je potpuno unuštena.Nekoliko projektila je ispaljeno na širu okolinu Kruševca. Oštećeni su stambeni objekti.

  Sa više projektila je gađano gradsko jezgro Kragujevca i to objekti u blizini železničke i autobuske stanice.Oštećeno je 10 porodićnih kuća i "Zastava transportna špedicija".

  Sa 7 projektila je gađan NIš i bliža okolina.4 projektila je palo na Niški aerodrom,od čega 2 u blizini "Medoševskog mosta"Oštećen veći broj preduzeća.  16. APRIL

  U 02,15 sati, gađan je repetitor Telekoma PTT Srbije na planini Cer, na mestu zv. "Lipove vode".  17. APRIL

  PORUŠEN valjevački gigant Holding kompanije "Krušik".

  BOMBARDOVAN Novi Sad.

  NA METI ponovo pančevačka rafinerija.

  PORUŠENE kuće u selu PRIJANOVIĆI.


  U 21,30 sati, u Batajnici ,za vreme dejstva NATO avijacije, usred eksplozije projektila,poginulo je trogodišnje dete Milica Rakić (1996.) dok je bila u kupatilu na noši , od gelera kasetne bombe koji su prošli kroz prozor kupatila.
  U 22,30 sati, u Beogradu, naselje Kijevo-Kneževac, prilikom napada na brdo Straževica, nastala su znatna oštećenja na okolnim porodicnim kućama.

  Bombardovana "Prva iskra-holding" u Bariču-znatno oštećenje.  18. APRIL

  Pogođena i zapaljena pančevačka "Azotara".  19. APRIL


  POGOĐENA duvanska industrija u Nišu.Bombardovani i civilni objekti u naselju "Šaka".
  BOMBARDOVANA zemaljska satelitska stanica u selu Prilike u Ivanjici koja je služila za prenos signala sa evropskog satelita..
  NAPADNUTO Izvršno veće Vojvodine negdašnja zgrada Banske palate u Novom Sadu.


  20. APRIL

  PONOVO na meti "Krušik" iz Valjeva.

  SRUŠEN most na Bistrici.


  21. APRIL

  U 13,40 sati, sa dve granate je pogođen i oštećen železnički most "Ostružnica", na reci Sava,koji povezuje Surčin sa Ostružnicom.Most je oštećen ,kao i kolosek u dužini od 20 m . .
  BOMBARDOVAN beogradski Poslovni centar "Ušće"- zgrada negdašnjeg Centralnog komiteta na Novom Beogradu.Zgrada je direktno pogođena sa 4 projektila koji su izazvali požar.U zgradi se nalazilo sedište SPS,dvadesetak firmi kao i više televizijskih i radio stanica..
  BOMBARDOVAN izbeglički kamp u Majini kod Đakovice. Izbeglice zrtve.

  22. APRIL

  STRADALE BOČNE strane rezidencije Predsednika
  Republike u Užičkoj ulici broj 15 .

  NAPADNUTA pošta u centru Užica.
  23. APRIL

  U 02,20 sati raketirana je i srušena zgrada RTS-a u Beogradu u Aberdarovoj ulici koja je izgrađena kao zadužbina kraljice Marije od 1938.-1940. g. i koja je značajna kao deo kompleksa u okviru parka Tašmajdan-koji čine crkva Sv. Marka,Ruska crkva, zgrada RTS-a, dečje pozorište "Duško Radović". Iz ruševina je izvučena tela 16 nastradalih lica-radnika RTS-a koji su bili na radnim mestima.Teže povređenih je bilo troje, a 13 je lakše povređeno. ..Stravičan prizor! Vatrogasci u ruševinama gase požar u potrazi za telima poginulih.
  STRADALO i pozorište "Duško Radović"-prvi sused RTS-a zgrada opštine Palilula, hram "Svete Trojice",Podvorje Ruske pravoslavne crkve," crkva Sv. Marka" u čijem se južnom delu ,nalazi sarkofag sa zemnim ostacima cara Dušana, a na severnoj strani je grobnica patrijarha Germana, i veći broj prodavnica i poslovnih zgrada.

  NOVI SAD svake večeri u plamenu.

  U 02,34 sati, sa 4 projertila ponovo je gađan i oštećen železnički most "Sava" u Ostružnici.


  24. APRIL

  SRUŠENA zgrada preduzeća "So produkt " u Nišu.
  Oštećena i izuzetno vredna Ranovizantijska grobnica u Jagodin mali u NIŠU.
  LUKOVI novosadskog mosta ostali pod vodom.

  Fabrika poljoprivradnih aviona "Lola Utva" u Pančevu, više puta je raketirana-sa 4 projektila u 21,00 sati. (27.03. sa jednim projektilom i 29. 03. sa jednim projektilom )

  Ponovo bombardovano naselje NOVOPAZARSKA BANJA,na severnoj granici spomeničke celine STARI RAS sa SOPOĆANIMA. Granate su padale i u okolini manastira ĐURĐEVI STUPOVI,i uticali na rastresanje zidova .

  Ponovo bombardovan predajnik na MALJENU, rastresena je spomen-kasturnica na GUČEVU.


  25.APRIL

  U RUŠEVINAMA RTS -a ima još ljudi.

  ISPALJENO 16 projekrila na severozapadni deo Niša
  Razbijeni izlozi u centru grada.Stradale privatne kuće direktnim pogodcima.

  26. APRIL

  SRUŠEN i poslednji deo Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

  ISPRAĆENI poginuli radnici RTS -a.

  Srušena TERMOELEKTRANA rudnika uglja u VRDNIKU.

  U Gnjilanu je oko 20,40 sati, bombardovan objekat PIK "Mladost",koji je izgoreo sa svim vozilima.Oštećeni su i svi okolni objekti. Jednim projektilom je raketirano auto-transportno preduzeće "Kosmet prevoz".Nekoliko autobusa je izgorelo.  27. APRIL

  U SURDULICI ponovo "greška", ponovo žrtve.Svuda leže raskomadane žrtve. poginulo najmanje 12 lica.

  KRUŠEVAC: Srušen Sarajevski most na Rasini.

  NOVI napad na "Ušće"-Beograd. Uništen je predajnik, krovna konstrukcija i enterijer. Oštećena je i zgrada Muzeja savremene umetnosti i delimično oštećeni pojedini eksponati.

  Srušena zgrada u podnožju tornja-predajnika RTS-a na IRIŠKOM VENCU . (PRVI NAPAD).Drugi napad je usledio 28. 04.
  28.APRIL

  POŽEGA:Uništeno skladište "Jugopetrola" u Prudovima.

  NOVI napad na Rafineriju u Novom Sadu.

  OSTRUŽNICA: Napadnut novi most preko Save.

  Bombardovan Prizren i srušeno pedesetak kuća lica romske nacionalnosti.Poginulo 4, a teško povređeno 20 lica.

  Napad na selo Gošići kod aerodroma Golubovci kod Podgorice.Bacane kasetne bombe.

  Fabrika "Sloboda" u Čačku gađana je u više navrata: 28.03. u 04,43 sati ;- 30.o3. u 04,10 sati;- , 4.o4. u 03,20 sati ; Fabrika je potpuno uništena.- 6.04. u 23,00 sata, sa više projektila pogođena je fabrika aparata za domaćinstvo "Sloboda" u Čačku.  29. APRIL

  BOMBARDOVANA i Podgorica.

  OBOREN i sasvim srušen toranj na Avali.Avala i Beograd bez svog znaka.

  UNIŠTEN TV predajnik na Vršačkom Bregu.

  Granatiran je novi most , preko Save u OSTRUŽNICI.Most je potpuno nov i obrušen je u dužini od 200 m u reku Savu.Na njemu se nalazilo putničko vozilo , čiji je vozač zadobio teške telesne povrede, a suvozač je poginuo .

  Po četvrti put je gađan i srušen "Sarajevski most" na putu Leskovac-Vranje u GRDELICKOJ KLISURI .

  U tri napada je srušen drumski most na reci TOPLICI u selu Podina -Žitorađa-Prokuplje.

  Bombardovano skladište nafte u SMEDEREVU. Uništena upravna zgrada i rezervoari nafte.


  30. APRIL

  BOMBAMA na Ministerstvo odbrane i Generalštab Vojske Jugoslavije.Zgrade su bombardovane i direktno pogođene u ruinirane.
  Pogođena je i teško oštećena i Palata Saveznog ministarstva inostranih poslova u Nemanjinoj ulici .
  U neposrednom susedstvu je i Palata vlade republike Srbije u Nemanjnoj 11 koja je takođe teško oštećena.
  BEOGRAD :Krater u Vardarskoj uluci;
  Projektili na Čuburu.
  Tri porodice se sele iz Marulićeve.
  PVO je u neprestanoj akciji.

  NAPADNUT most u Kokinom Brodu.

  SRUŠEN i Stari most na ZAPADNOJ MORAVI u Trsteniku.Poginula zena.

  MURINO: Još jedan most na nišanu. Bombardovane kuće u centru varošice Murino u opštini Plav.Poginulo 4 lica od kojih su dve devojčice. 4 lica je zadobilo teške povrede , a 4 lake telesne povrede.

  MEMORIJAL JOSIFA PANČIĆA na KOPAONIKU ponovo bombardovan..
  "Sjutra jeste lijep Vidovdanak,
  Vidjecemo u Polju Kosovu
  ko je vjera, ko li je nevjera!"

 8. #18
  Star Orlovi Choup's's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  2,440

  Default

  1. MAJ

  Na magistralnom putu PRIŠTINA-NIŠ, kod sela LUŽANI-Podujevo, pogođen je most na reci LAB, na kome se nalazio autobus"Niš ekspresa" pun putnika,među kojima je bilo i žena i dece.Autobus je direktno pogođen i prepolovljen.Tom prilikom je poginulo 39 putnika, a 13 lica je zadobilo teške telesne povrede. Slika je stravična-razbacani su ugljenisani i raskomadani leševi.
  Stradalo je i vozilo Doma zdravlja u momentu granatiranja mosta .

  U BEOGRADU pušteni američki komandosi na slobodu.

  Bombardovano selo Jablanica-Prizren-2 lica poginula,a 16
  teško povređenaSrušeno dvadesetak kuća ,a oštećeno oko 50 kuća pripadnika muslimanske nacionalnosti.Oštećena je i džamija.

  Bombardovano je i naselje Kula u Prizrenu gde je poginulo7 a teško povređeno 15 lica-albanske nacionalnosti. Srušeno i oštećeno oko 50 kuća.

  Napadnuta i sela Vitanovac i Žarče kod Kraljeva. Povređeno
  5 lica.

  Bombardovano je šire gradsko područje NOVOG PAZARA .

  Raketirana je crpna pumpa "BADOVAC "koja vodom snabdeva veći deo grada PRIŠTINE.


  2. MAJ


  RAFINERIJA u Novom Sadu svako veče u plamenu.

  ŠABAC : Oboren F-16 na Ceru.

  Na razvodno postrojenje sa trasformatorom Termoelektrane"NIKOLA TESLA" u OBRENOVCU bačene su kasetne bombe sa karbonskim blaknima koji su izazvali kratke spojeve i ispadanje sistema .

  BEOGRAD : Ispalivani grafiti za stvarane mraka.Do jutra u mraku dragi Beograđani.

  Bombardovana fabrika lekovitog bilja DD "Šar proizvodi" u Dragašu-Prizren.

  U Sremskoj Mitrovici od projektila poginula jedna žena.

  U Valjevu srušene 2 zgrade sa 16 stanova.


  U zdravstvenom centru u VALJEVU oštećen hiruški blok-3 hirurške sale potpuno onesposobljene za rad.Onesposobljene su :-Zgrada fizikalne medicine,Neurološko i dečje odeljenje.

  Srušen most preko reke RASINE na putu Kruševac-Dedina.

  Po drugi put gađan i srušen most na TOPLICI kod Podine-Žitorađa-Prokuplje.

  Uništena hala MAŠINOGRADNJA- HK- " KRUŠIK" VALJEVO . "KRUŠIK" je gađan i 4. maja.


  3. MAJ


  NAPADNUTA novosadska TV stanica.Od televizije ostale
  samo ruševine.

  Sa tri krstareće rakete i više kasetnih bombi,raketiran je regionalni put PEĆ-KULA-ROŽAJE u kojem se kretao autobus "Đakovica prevoz" pun putnika,na relaciji Đakovica -Podgorica.Tom prilikom je poginulo 17 lica, a teške i lake povrede je zadobilo 44 putnika. Ranjeno i malo dete.

  Oko 22 sata je bonbardovano brdo Straževica iznad manastira Rakovica , pri čemu je manastir ugrožen.

  Ponovo bombardovana industrijska zona u NIŠU-severozapadni deo grada.


  4. MAJ

  SRUŠENE kuće u Valjevu.

  Bombardovana zgrada RTS-a TV NOVI SAD -oboren toranj-prvi napad.

  Uništeno postrojenje HIDRO FEŠINGA u Rafineriji nafte u NOVOM SADU.

  5. MAJ


  Na stambenu i industrijsku zonu u severoistočnom delu NIŠA ispaljena 7 projektila .Pogođeni rezervoari goriva,pumpna stanica i mnogo okolnih objekata.Pogođeni su i objekti " ENERGOGASA " i potpuno uništeni rezervoari za gas, za vazduh , za vodu.Oštećen je i veliki broj privrednih objekata , kao i veći broj stambenih kuća.


  6. MAJ

  RAZORNE bombe u 14,30 sati po gusto naseljenom delu Novog Sada tzv. Detelinara.Projektili su potpuno uništili oko stotinak stanova i znatno oštetili deo zgrade OŠ "Svetozar Marković-Toza".Sedam građana je povređeno.

  Sa dva projektila oko 23,20 pogođen je železnički most preko reke MORAVICE, u blizini VATINA-VRŠAC i graničnog prelaza prema Rumuniji na pruzi BEOGRAD-BUKUREŠT.Most je direktno pogođen i pao je u reku. Potpuno je uništena i železnička pruga, kao i električni i telefonski vodovi pored pruge.Oštećene su i porodične kuće u mestu Vatin.

  Tokom bombardovanja NIŠA i okoline jedan projektil je
  pao u selo DONJI MATIJEVAC I od detonacije su rastereseni
  zidovi crkve Sv. Arhanđela Mihaila.  7. MAJ


  . MASAKR civila usred Niša , u po bela dana. NATO snage su, kako kažu greškom, kasetnim bombama gađale sam centar grada oko pijace.
  Od 4 jake detonacije u Šumatovačkoj ulici znatno su povećana oštećenja na zidovima utvrđenja, građevimama u Tvrđavi, glavnoj-Stambol kapiji i Beogradskoj kapiji.
  Čitav niz građevina u okolini je znatno oštećen.
  Centar grada je ponovo gađan i tokom 8. maja, kada je oštećen most i ponovo ugrožene zgrade u gradskom jezgru..Mnogo poginulih i ranjenih.

  U periodu od 2,55-04,25 sati, u dva naleta su bombardovani stambeni i industriski deo grada Niša.Palo je 27 projektila velike razorne moći, kojom prilikom je najteža razaranja pretrpelo selo Medoševac, u kome je potpuno uništeno 5 kuća,a desetina je teško oštećena.Povređeno je 3 lica.
  Istog dana , u periodu od 11,30-11,40 sati,NATO avijacija je bacila 2 kontejnera sa kasetnim bombama, od čega je jedan pao na jugoistočni deo grada gde se nalazi Klinički centar Niš, ispred klinike za patologiju, dok je drugi kontejner bačen u najuže centar grada gde se nalazi zgrada Rektora Univerziteta u Nišu, ambulanta Doma zdravlja, kao i centralna gradska pijaca kod niške tvrđave.Od dejstva kasetnih bombi poginulo je 13 lica.Teške telesne povrede zadobilo je 18 građana, a 11 je lakše povređeno.
  U napadima na NIŠ , oštećeni su i: KONCENTRACIONI LOGOR NA CRVENOM KRSTU;
  ĆELE KULA; SINAGOGA-danas zgrada UMETNIČKE GALERIJE ; ZGRADA MUZEJA; TRG OSLOBOĐENJA; ZGRADA GRČKOG KONZULATA; ZGRADA PASTEROVOG ZAVODA; DUVANSKA INDUSTRIJA; KASARNA STEVAN SINĐELIĆ; MEDIJANA-Arheološko nalazište je predgrađe antičkog NAILISA.


  BEOGRAD-KINESKA AMBASADA -U 23,50 sati, sa tri projektila je pogođena zgrada Ambasade Narodne Republike Kine,koja se nalazi u Novom Beogradu. Zgrada Ambasade je znatno oštećena,a poginula su tri lica. Teško povređena su 5 lica ,a lakše 2 lica.Prilikom granatiranja oštećen je veliki broj autobusa JAT-a, manje poslovne zgrade"Energoprojekta", Muzička škola "Stanislav Banički", kao i 4 objekta u kojima su smeštene organizacione jedinice "Energoprojekta", čija je glavna zgrada takođe znatno oštećena.

  U PRAHOVU uništena pumpna stanica za mazut i transformatorska stanica u " JUGOPETROLU"-PRAHOVO-BOR.Ponovni napad i dana 17. maja.

  Izgorele 2 prostorije Apoteke u PRIŠTINI.  8. MAJ

  Srušen objekat repetitora RTV "POLITIKA" na RUDNIKU -GORNJI MILANOVAC.Oštećen antenski stub "MOBTELOVOG" repetitora.


  BEOGRAD: I HOTEL " Jugoslavija " na levoj obali Dunava, na Novom Beogradu je postao vojni cilj. Od luksuznog hotela za čas su napravljene ruševine.Direktno je pogođen sa 2 razorna projektila -potpuno je uništeno zapadno krilo i srušen centralni deo hotela. Došlo je do požara u kome je izgoreo deo zgrade kod glavnog ulaza sa svim poslovnim objektima.U napadu je poginulo jedno lice,jedno je teže povređeno ,a troje lakše.

  Oštećena ordinacija Instituta za urologiju u Beogradu.

  Novi napad na Zgradu MUP-a,Generalštaba i Saveznog ministarstva inostranih poslova.Direktno su gađane i srušene obe zgrade.Tada je postradao i čitav niz građevina i blizini.
  Nije pošteđena ni zgrada Vlade republike Srbije.

  Oštećene su : ZGRADA KASARNE SEDMOG PUKA u Nemanjnoj 15-(Podignuta je krajem XIX veka ) ; STARA ZGRADA GENERALŠTABA u ulici kneza Miloša 17 .

  UŽICE: Glavna pošta -meta NATO avijacije-sravljena sa zemljom.

  KRAGUJEVAC: Pogođen strogi centar grada.

  Srušena desna traka mosta preko VELIKE MORAVE kod sela MIJATOVAC-Ćuprija. Prekinut autoput Beograd-Niš.Pola mosta u Moravi.Na mostu se zatekao auto -vlasništvo rumunskog Crvenog krsta u kome su bila tri rumunska humanitarna radnika koja su prošla sa lakšim ozledama.

  Sa dva projektila pogođen je i srušen metalni železnički most preko reke LOPATNICE, na pruzi KRALJEVO-KOSOVO POLJE, u mestu BOGUTOVAC-Kraljevo .Oštećen je i drumski most na reci , na putu KRALJEVO-RAŠKA. U centru BOGUTOVCA je oštećeno i nekoliko ugostiteljsko i trgovinskih radnji,zgrada ambulante, Dom kulture i više porodičnih kuća.

  Porušen most na NIŠAVI -delimično.Uništeno skladište NIS "ENERGOGAS " u NIŠU. Jedno lice poginulo u dvorištu svoje kuće od posledica bombardovanja skladišta.
  "Sjutra jeste lijep Vidovdanak,
  Vidjecemo u Polju Kosovu
  ko je vjera, ko li je nevjera!"

 9. #19
  Star Orlovi Choup's's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  2,440

  Default

  9. MAJ

  U drugom napadu srušena zgrada Pošte u UŽICU.


  10. MAJ

  ČAČAK : Pogođen kamion "Standarda" u kome se nalazilo 8 lica. Četiri lica su poginula.Teške telesne povrede je zadobilo 12 lica. Razrušeno više kuća.

  Raketiran TEHNIČKO-remontni zavod " CER" DP" HIDROGRADNJA u blizini magistralnog puta -obilaznica oko ČAČKA.

  Oštećen nadvožnjak nad prugom na autoputu BEOGRAD-NIŠ kod VELIKE PLANE, i železnička pruga BEOGRAD-VELIKA PLANA ispod nadvožnjaka. .

  BEOGRAD: Napadnuta sa najmanje 4 prijektila velike razorne moći i "Prva Iskra" u BARIČU.

  U Beogradu nema struje-kako deci objasniti zašto nema struje?

  Ponovo bombardovano naselje SAMAILA i ugrožena grupa spomenika "krajputaša".  11. MAJ


  Na njivi u ataru sela Orljane,opština Doljevac ,od eksplozije projektila poginula žena koja je radila na njivi.

  NATO avijacija je oko 02,00 sata bombardovala sa više
  projektila varošicu Murino, opština Plav-Crna Gora.Potpuno je uništeno 7 kuća i oštećena krovna konstrukcija OŠ "Petar Dedović". Oštećen je i most. Murino i okolina su ostali bez struje ,vode i poštanskog i telefomskog saobraćaja. Stanovništvo se u strahu sklonilo u okolna sela i zbegove.

  Po celoj zemlji je mnogo uništenih automobila-deca se po njma igraju ne sluteći da ih vreba opasnost.

  PROTESNI koncert na trgu u Beogradu.

  Ponovo gađana industrijska gradska zona oko rafinerije u NIŠU.

  Srušen most na LIMU u Prijepolju na magistralnom putu Prijepolje-Užice u drugom napadu.
  Stradao i sportski stadion u PRIJEPOLJU .

  Oko 22,40 bombardovam je nadvožnjak na magistralnom putu u HOGOŠU.Nadvožnjk je pogođen jednim projektilom i oštećen-oštećena je i pruga SUBOTICA- SEGEDIN . Oštećene su i okolne kuće.

  Bombardovan je most preko reke UVAC u KOKINOM BRODU na putu NOVA VAROŠ-UŽICE (drugi napad ).

  Pogođen , jednim projektilom antenski stub i zgrada novog BREGU objekta RTS-a-na VRŠAČKOM.Potpuno uništena polovina zgrade i prekinut je jedan od tri nosća antenskog stuba.

  Zdravstvena stanica BARIČ-OBRENOVAC ,totalno oštećene i neupotrebljiva za rad, kao i upravna zgrada Zdravstvenog centra u VALJEVU.
  12. MAJ

  U NOVOSADSKOM porodilištu život teče dalje-ima novorođenčadi.

  U 23. napadu na NIŠ,palo je 1300 bombi -kvart Duvanište i Bulevar Lenjina.


  13. MAJ

  BOMBARDOVANJE kolone izbeglica na putu Prizren-Suva Reka-izbeglička kolona , civilne žrtve.U 23,50 sati na raskrsnici kod sela Koriša, opština Prizren,NATO avijacija je granatirala kolonu od 500-600 albanskih izbaglica koje su se vraćale svojim kućama.Poginulo je 48 lica,uglavnom dece, žena i staraca, dok je teško povređeno najmanje 60 lica.

  Srušen most u Njegoševoj ulici u VRBASU.

  Potpuno uništen i srušen nadvožnjak preko pruge na putu PROKUPLJE-PRIŠTINA u selu VISOKA-Kuršumlija i most na reci KOSANICI.

  Uništena zgrada RTS-a NOVI SAD-drugi napad

  14. MAJ


  Sa jednim projektilom pogođen je nadvožnjak na autoputu BEOGRAD-LESKOVAC, a ataru sela TRUPALE-Niš.Obe kolovozne trake su se obrušile na kolosek-saobraćaj u prekidu.


  15. MAJ

  Napadnut i RUDARSKO TOPIONIČARSKI BASEN BOR-oštećena zgrada trafo stanice .
  Razoren rezervoar u skladištu goriva " JUGOPETROLA " u BORU.Ponovni napad i 17. maja.  16. MAJ

  Oko 15 sati na putu za njivu ,od kasetne bombe ,teško je povređen dečak ,učenik IV razreda iz sela Vrbovac-Kosovska Vitina.Ostao je bez obe noge i nije vedeo na oba oka.


  17. MAJ

  Ponovo bombardovano skladište "JUGOPETROLA" u BORU i razoreno.
  Uništen traktor na putu BOR-SLATINA-ZAJEČAR u blizini skladišta i jedno lice je poginulo , a 4 lica je teško povređena.

  Bombardovani i uništeni rezervoari "JUGOPETROLA"-PRAHOVO-BOR-drugi napad.  18. MAJ

  Bombardovano selo Jasenica kod Valjeva.Srušena jedna kuća i poginulo jedno lice ženskog pola.Teže povređeno 6 lica, a lakše 12.

  Napad na "KRUŠIK " - VALJEVO .Uništene i totalno razrušene RJ"AKUMULATORI" i RJ "ALATNICA".

  Ponovo bombardovan severozapadni deo grada NIŠA.Stradanja su zahvatila i selo Trupale.

  Bombardovan most na JUŽNOJ MORAVI u centru VLADIČINOG HANA.Poginulo jedno lice.  19. MAJ

  Potpuno uništen TV predajnik i zgrada RTS-a na mestu zvanom "GOBELJA" na KOPAONIKU.-KRALJEVO-treći napad.

  Bombardovan repetitor TELEKOM-SRBIJA na planini CER-ŠABAC-peti put.

  Porušen objekat Građevinskog preduzeća" BINAČKE MORAVE "-"MEHANIZACIJA" - GNJILANE gde su poginula dva radnika.

  Srušen i restoran društvene ishrane u GNJILANU na putu prema BUJANOVCU.Poginule tri radnice.

  Uništeno autoparkiralište br. 1 i br. 2 u skladištu goriva "Jugopetrola" u BEOGRADU.

  KBC " DRAGIŠE MIŠOVIĆ" -DEDINJE-uništeni ili onesposobljeni za rad svi objekti na prostoru bivše Železničke bolnice.(neurologija, ginekologija, dečja bilnica ,urologija,ORL i gerijatrija.

  Bombardovan KPD " DUBRAVA "-ISTOK-PEĆ, gde je , u ovom napadu i napadu 21. maja , poginulo 95 lica, a povređeno 196 lica na izdržavanju kazne.

  20. MAJ


  Pogođen i oštećen most preko reke STARI BEGEJ na putu ŽITIŠTE -SRPSKA CRNJA u mestu BANATSKI DVOR.

  Bombardovani rezervoari u centralnom skladištu NIS "NAFTAGAS PROMET" u SOMBORU.nAPAD PONOVLJEN I SUTRADAN.

  Izvršen je vazdušni napad na objekte u krugu KBC“DR DRAGIŠA MIŠOVIĆ“ u Beogradu. Došlo je rušenja bočnog zida i pada ploče između prizemlja i prvog sprata.Tom prilikom je poginulo 4 bolesnika.. U napadu su oštećene sve zgrade u krugu bolnice-posebno zgrada za ginekologiju i Dečja bolnica .Bilo je i dosta lakše povređenih.
  21. MAJ

  U Somboru je porušeno i oštećeno više kuća i jedno lice je poginulo.Uginulo je i više rasnih pasa, desetak svinja i preko stotinu komada živine.

  Bombardovana fabrika obuće " BOROVA BORELI " u SOMBORU.


  U bombardovanju Đakovice oštećena je kuća u kojoj je poginuo vlasnik.  U 11,15 avioni NATO sa 4 projektila - avio bombi gađali su most preko reke JASENICE , na autoputu BEOGRAD-NIŠ i NIŠ-BEOGRAD koji je ukupne dužine 129 m .Dva projektila-avio-bombe su pogodile most , a jedna je pogodila levu kolovoznu traku mosta autoputa BEOGRAD-NIŠ. Treći projektil je pogodio otvoren prostor-zemljište na njivi i načinio krater dubine 8 m i prečnika 20 m.
  Četvrta bomba je pala u atar sela VELIKO ORAŠJE i napravila krater dubine 6 m i prečnika 15 m .Povređeno je jedno lice. ( četvrti napad ).


  22. MAJ

  Sa tri projektila gađana TERMOELEKTRANA "VELIKI CRLJENI " kod LAZAREVCA i postrojenje za proizvodnje električne energije"KOLUBARA".Pedesetak radnika je bilo na svojim radnim mestima , tako da je bilo dosta teše i lakše povređenih.  23. MAJ

  Ponovo je bombardovano brdo Straževica , pri čemu je došlo do ponovnog rastresanja zidova manastira Rakovica.
  Brdo Straževica je gađano i 30. maja sa 5 projektila i dodatno ugrozilo manastir.

  Gađana i TRMOELEKTRANA u UROVCIMA kod OBRANOVCA.Oštećena razvodna visoko naponska postrojenja .

  U NIŠU oštećena elektro postrojenja
  " ELEKTROISTOKA".

  25. MAJ

  U Šapcu je u 13,05 sati, znatno oštećen veliki broj civilnih-stanbenih objekata. Tom prilikom je jedno povređeno lice preminulo,a lake telesne povrede su zadobila 4 lica.
  U Novopazarskoj Banji je porušeno i oštećeno oko tridesetak kuća i teško povređena 2 lica.


  26. MAJ

  U 08,30 sati izvršen je vazdušni napad u ataru sela Radoste -Orahovac i to između železničke pruge i reke Beli Drim.Poginula su 2 lica ,a 2 su teže povređena.
  Istog dana u 17 sati, izvršen je novi napad kada je teške telesne povrede zadobio dečak dok je čuvao stoku u selu Bardosane.Tom prilikom je poginuo još jedan dečak ,a dvojica su zadobila teške povrede. Uginulo je 6 krava i 2 konja.
  RALJA- U 23,10 sati, prilikom dejstva NATO avijacije na područje Ralje potpuno su uništene 2 kuće i poginulo dvoje dece i jedna žena.Teške telesne povrede su zadobile 2 osobe.

  Ponovo bombardovane zgrade RTS-a u PETROVARADINU,-treći napad.  27. MAJ

  Srušen "CEKAVIČKI MOST" na reci JABLANICI na putu BOŠNJACE-CEKAVICA-Lebane.Poginule dve osobe ženskog pola.

  Oštećen kolosek i električni vod u RANŽIRNOJ sranici u selu POPOVAC-NIŠ.

  Gađana Elektropostrojenja na BEŽANIČKOJ KOSI-NOVI BEOGRAD.

  Napad na Elektropostrojenja u LEŠTANIMA.

  U BORU po četvrti put bombardovana skladišta goriva "JUGOPETROLA" .


  28. MAJ

  U 00,30 sati , izvršen je vazdušni napad na područje grada ALEKSINCA . Sa 14 projektila gađano je šire područje grada,sa 7 projektila pogođeno je uže jezgro Aleksinca, a jedan projektil je pogodio područje opštine Svrljig.Prilikom napada na uži centar Aleksinca , u 00,40 sati, potpuno su uništene 6 kuća u kojima je poginulo 5 lica ,dok je 7 lica teže povređeno, a znatno je oštećeno još 80 porodičnih kuća i veliki broj putničkih vozila.

  U ataru sela POPOVAC oštećen most preko reke NIŠAVE na autoputu BEOGRAD-NIŠ-LESKOVAC. U ponovnom napadu 30.05. potpuno je srušen.


  29. MAJ

  NOVI SAD-PETROVARADIN- Više srušenih kuća u Petrovaradinu, naselje "Mišeluk"i naselje "Ribnjak".
  Po četvrti put je granatirana zgrada RTS-aTV NOVI SAD u PETROVARADINU.Projektil je direktno pogodio zgradu i potpuno je uništio.Uništene su i četiri porodične kuće i teže povređeno više lica.

  Selo Čamurlija kod Niša-porušene kuće -dvoje poginulih i dvoje povređenih.

  Prilikom bombardovanja centra grada Ćuprije porušeno je i oštećeno oko stotinu civilnih objekata, kuća, stanova i lokala, a teže povređeno dvadesetak lica.

  Srušen "ĆENOVAČKI MOST" na reci JABLANICI-Lebane-Leskovac.U blizini je jedan čovek obrađivao njivu sa suprugom i sinom.On i sin su poginuli, a supruga je teško povređena.


  30. MAJ

  Bombardovano selo Brvenik kod Raške. Porušene porodične kuće i uništeno i oštećeno 17 grobova na seoskom groblju.To je osmi put da je došlo do granatiranja civilnih objekata. Granatirani su objekti koji se nalaze u blizini već srušenog mosta na putu Raška -Kraljevo preko reke Brvenice.Došlo je i do kidanja električnog voda visokog napona.Na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, ni povređenih lica.

  NATO avijacija je u 16,30 izvršila vazdušni napad na putni pravac PRIZREN-BREZOVICA,u momentu kada se na putu nalazila novinarska ekipa predvođena Danijelom Šiferom -francuskim publicistom.U ekipi su se nalazile i dve novinarke iz Velike Britanije i5 novinara iz Portugalije,kao i 2 vozaća.U napadu je poginuo jedan vozač,a lakše su povređena 3 lica.

  Bombardovan Centar za snabdevanje vodom"JAROŠ " u SOMBORU.


  U 13,05 i 13,15 ,u VARAVRINU, sa tri projektila je pogošen i srušen most preko VELIKE MORAVE Napad je izveden na pijačni dan kada se u blizini mosta nalazilo oko 2000 građana. U napadu je poginulo 9 lica , a 12 lica je zadobilo teške telesne povrede, a dvoje je lakše povređeno.Pored ovih,dva lica se vode kao nestala i za njima se traga.Znatno su oštećeni svi okolni objekti.

  Bombardovan tunel koji vodi na most "SLOBODE" iz pravca SREMSKE KAMENICE ka NOVOM SADU.Isti je bombardovan i 31.05.

  Bombardovan repetitor RTS-a na BESNOJ KOBILI-VRANJE.

  Bombardovan i potpuno uništena zgrada i oštećen antenski stub repetitora RTS-a i predajnik Radio stanice"Cari-brod" na brdu KOZARICA-DIMITROVGRAD.

  U selu STUBLINE-OBRENOVAC, sa više projektila pogođen objekat kratkotalasnog centra Radio Jugoslavije. koji je potpuno uništen, kao i dva predajnika od 100 KV i dva od 500 KV.

  U selu ZVEČKA-OBRANOVAC, sa više projektila je raketiran predajnik RTS .Pogođen je stari deo zgrade i uništen predajnik za drugi i treći program radio Beograda.Oštećene su i okolne stambene zgrade i počinjena ogromna materijalna šteta.

  Bombardovana i oštećena stara fabrika -DUVANSKE industrije u NIŠU.


  31. MAJ

  Bombardovan Ripanj kod Beograda.Srušene kuće i poginula jedna žena .Bilo je i povređenih.

  Napadnuto i selo Draževac kod Obrenovca. Jedna žena poginula.

  Vazdušni napad NATO snaga izvršen je u 13,28 sati na stambeni deo NOVOG PAZARA, Pogođena je i uništena stambena zgrada u kojoj je poginulo11 lica, dok je teške telesne povrede zadobilo 12 građana, a 11 je lakše povređeno. Uništeno je i oštećeno 58 stanova i pedesetak porodičnih kuća od kojih većina više nije za stanovanje.Oštećena je i zgrada OŠ "Bratstvo",Dom zdravlja i zgrada autobuske stanice.Stradalo je i selo Šaronje.

  U toku meseca maja Ambulanta u selu LEPINI-LIPLJAN je srušena.

  U bombardovanju područja opštine SURDILICE sa 4 projektila razorne moći pogođena je specijalna bolnica za plućne bolesti „Sanatorijum“.

  Pogođen je i paviljon u kome su bile smeštene izbeglice i paviljon staračkog doma.U ovim objektima je poginulo 13 lica , 3 su zadobila teške telesne povrede, a 35 lica je lakše povređeno.5 lica se vode kao nestala
  "Sjutra jeste lijep Vidovdanak,
  Vidjecemo u Polju Kosovu
  ko je vjera, ko li je nevjera!"

 10. #20
  Star Orlovi Choup's's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  2,440

  Default

  2. JUNI

  Srušen nadvožnjak na autoputu BEOGRAD-NIŠ u ataru sela VELIKO ORAŠJE,koji je pao na prugu BEOGRAD-VELIKA PLANA. ( trći napad ).
  Istog dana je bombardovan i most na reci JASENICI na autoputu BEOGRAD-NIŠ u VELIKOJ PLANI ( treći napad)


  3. JUNI

  Sa 4 projektila je gađan repetitor RTS-a na mestu KOZJI DO -TRBOVIŠTE-VRANJE.

  Sa 2 projektila pogođen je i srušen RTV predajnik na vrhu "GOBELJA" na KOPAONIKU.Uništen i kontejner sa uređajima mobilne telefonije.

  Ponovo je raketiran sa 3 projektila repetitor RTS-a na planini BESNA kobila -VRANJE.

  Agresorska avijacija je dejstvovala u rejonu planine RUDNIK i uništila zgradu TV "Politika" i antenskistub"Mobtela"

  Istog dana su gađani i repetitori RTS-a na CRNOM VRHU-PIROT I repetitor u mestu GOSEN,na brdu KOZARICA-DIMITROGRAD i repetitor TV KRALJEVO u selu SIČKA.


  5. JUNI

  U dva navrata u 22,20 i 04,50 sati raketiran je vrh zv. "Crveni čot", na kome se nalazi predajnik RTS-a, koji je potpuno uništen.  7. JUNI

  Poljoprivredno dobro DOBRIČEVO na putu Ćuprija-Senje je više puta bombardovano,a 7. juna je gađano sa 7 projektila.

  Bombardovana farma ovaca i koza u selu PODGORAC kod BOLJEVCA , gde su poginula tri radnika i porušeno 7 objekata.Stradalo i nekoliko stotina ovaca ,jagnjadi i koza.

  8. JUNI

  U vazdušnom napadu izvršenom u 00,15 sati na područje NOVOG SADA ,jedan projektil je pao na naselje Šangaj.Jedno lice je poginulo ,troje je zadobilo teže telesne povede,a lakše povređenih je bilo7.

  Ponovo bombardovana Rafinerija nafte u PANČEVU , gde je uništeno 7 rezervoara, cevovodi, sirova nafta i dizel gorivo.


  9. JUNI

  Ponovo po Rafineriji nafte u NOVOM SADU. Uništena cevna postrojenja i rezervoari kao i zgrade "BLENDING ULJA".

  OVO JE SAMO DEO STRAHOTA NATO AGRESIJE.
  VECINA ZLODELA NIJE OBUHVACENO !
  "Sjutra jeste lijep Vidovdanak,
  Vidjecemo u Polju Kosovu
  ko je vjera, ko li je nevjera!"

Similar Threads

 1. Différences entre "SRBIN" et "SRBIJANAC"
  By Pete Maravich in forum Le bistrot du coin
  Replies: 219
  Last Post: 25/01/2008, 15:52
 2. 15 godina od proboja "koridora"
  By Choup's in forum Forum na srpskom
  Replies: 0
  Last Post: 24/06/2007, 11:37
 3. 8 godina od pocetka vojne agresije NATO pakta
  By iloveyu in forum Forum na srpskom
  Replies: 40
  Last Post: 26/03/2007, 23:43
 4. "Proterali smo Srbe zajedno sa NATO"
  By lord in forum Forum na srpskom
  Replies: 0
  Last Post: 13/03/2007, 00:12
 5. Trazim pjesma "godina nova" itd ...
  By BrOdArEvA in forum Cinéma, Musique, TV, Multimédia ...
  Replies: 5
  Last Post: 04/12/2006, 11:59

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •